Dette kan hjelpe mot nakkesmerter
4 min

Dette kan hjelpe mot nakkesmerter

“Dårlig holdning” er neppe årsak til vondter i nakkemusklene, skriver forsker Christian Worsfold på videnskab.dk.
Publisert: 14.01.2020
Av:
Silje Bjørnstad

Smerter i nakke og rygg er noe mange kan kjenne seg igjen i. Forekomsten av slike ryggplager har steget dramatisk de siste 25 årene. Mange har nok hørt at “dårlig holdning” bidrar til vondter i nakke- og ryggregionen, men det finnes ingen vitenskapelige bevis som støtter denne påstanden, skriver forsker Christian Worsfold på videnskab.dk. Han er klinisk spesialist på nakkesmerter og gjesteforeleser i fysioterapi på University of Hertfordshire.

Livsstil påvirker

På tross av at det påstås at ulike typer ergonomiske møbler og lignende kan hjelpe på smertene fordi dette kan “bedre holdningen din”, så mener forskeren at det er en myte om at dårlig holdning gir nakkevondt. I stedet påpeker Worsfold at forskning viser at det er lite og dårlig søvn, lite fysisk aktivitet og økt stressnivå i kroppen som kan gi plager i rygg og nakke. Med andre ord så er det mer trolig at ulike livsstilsfaktorer er det som avgjør om nakke- og ryggsmerter blir bedre eller verre.

Dette bør man fokusere på

Videnskab.dk skriver videre at forskning viser at endring av sitteposisjon ved bruk at såkalte “ergonomiske tiltak” har lite eller ingen effekt på utviklingen av nakkesmerter. Måten man sitter på varierer fra person til person, men ifølge studier som er blitt gjort ser ikke dette ut til å påvirke eventuelle smerter. I stedet har forskning vist at nakkesmerter kobles til dårlig søvn, belastende jobber og fysisk inaktivitet. Forskere har også sett at symptomer som tretthet, søvnbesvær, hodepine, magesmerter og depresjon var risikofaktorer for ukentlige nakkesmerter blant barn helt ned i 9-årsalder. For å motvirke vondter anbefales det å være mer fysisk aktiv, og også sørge for å unngå søvnmangel og stress.


Lær mer om muskel- og skjelettplager

Ifølge Norsk Helseinformatikk inkluderer smerter i nakkeregionen både øvre del av rygg, oppover mot hodet og utover mot skuldrene. Tall viser at nakkesmerter forekommer hos 30-50 prosent av den voksne befolkning i løpet av et år. På ethvert tidspunkt har 10 prosent av befolkningen nakkesmerter. Hos AFPT tilbys utdannelsen “Rehab Trainer” - denne utdannelsen kommer til å endre forståelsen og tilnærmingen du har til bevegelse, skader og smerter. Muskel- og skjelettlidelser plager flest og koster mest. Bevegelse og trening er samtidig en av de aller mest potente tiltakene for å redusere smerte og gjenvinne ønsket funksjon. Med utdannelsen Rehab Trainer kan du bli en av dem som forstår og håndterer disse utfordringene aller best. 

Nysgjerrig på hvilke andre kurs og utdannelser vi tilbyr? Ta en titt her.

 

Kilde: 

https://videnskab.dk/krop-sundhed/3-aarsager-til-du-har-nakkesmerter-og-hvorfor-daarlig-holdning-naeppe-er-en-af-dem


 

Publisert: 14.01.2020 KL. 03:31
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.